Keshav Ranjan

Keshav Ranjan (41 jaar) woont sinds 2019 met zijn gezin in Zijdelwaard. Hij komt uit India, en woont nu een aantal jaar in Uithoorn. Dat bevalt hem goed, hij voelt zich welkom. Hij heeft een passie voor cricket en is zijn vrije tijd regelmatig op het veld te vinden. Wat dat betreft is hij met zijn neus in de boter gevallen: Qui Vive is de grootste cricketvereniging in Nederland. Wel frappant: de grootste cricketclub van Nederland heeft geen eigen speelveld. Daarvoor moet de club uitwijken naar andere gemeenten.

Nederland is voor Keshav een uitstekende uitvalsbasis. “Nederland is het knooppunt van Europa. De verbindingen met de VS, Afrika en Azië zijn uitstekend. Daarnaast is alles in Nederland goed geregeld. Het is netjes en alles is strak georganiseerd.” Qua politiek verbaast hij zich wel een beetje over zijn nieuwe thuisland. “Er wordt nauwelijks over de grenzen gekeken, ook niet voor belangrijke grensoverschrijdende thema’s als het klimaat. Europa zou op dat vlak veel meer moeten samenwerken.” De (wereld)politiek is een van zijn interesses.

Keshav doet om verschillende redenen mee met dit project. Als belangrijkste reden om andere mensen te leren kennen. Maar daarnaast wil hij graag een brug slaan tussen de Nederlandse en Indiase gemeenschap. “In Uithoorn wonen inmiddels zo’n 300 tot 400 Indiase gezinnen.” Keshav kent een heel aantal van die gezinnen, ze zijn aangesloten bij een Whatsapp Groep. De kloof dichten tussen beide bevolkingsgroepen kan alleen door kennis met elkaar te maken, te leren over elkaars cultuur. In Amstelveen, waar een grote Indiase gemeenschap is, gebeurt dit onder meer door het vieren van Diwali, het lichtjesfeest. Het wordt gevierd in een grote tent op het Stadsplein. Muziek, dans en eten staan centraal. Op het festival komen mensen uit het hele land af.

‘Ik wil een brug slaan tussen de Nederlandse en Indiase gemeenschap’

Een viering van Diwali als in Amstelveen heeft Keshav voor Uithoorn niet voor ogen. Hij zou liever aandacht voor andere Indiase feesten vragen. En daarbij ook de achterliggende gedachte voor het voetlicht brengen. “Bij de Diwali viering in Amstelveen is dat nu een beetje ondergesneeuwd.” Volgens Keshav zouden veel Indiase mensen in Uithoorn op een of andere manier willen bijdragen aan de gemeenschap. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. “Ze weten nu alleen niet hoe ze dat moeten aanpakken.” Ook op dit vlak kan deelname aan het project helpen: het levert wellicht nieuwe inzichten en connecties op.

Keshav werkt als een accountmanager voor een ICT bedrijf. Hij is niet religieus, maar noemt zichzelf wel spiritueel. Het meest trots is hij op de mate waarin hij leert van anderen. “Ik leer elke dag van anderen, onder meer door te zien hoe ze reageren op hun omgeving. Bijvoorbeeld hoe mensen omgaan met bijvoorbeeld expats in hun wijk. En hoe mensen kijken naar ontwikkelingen op het wereldtoneel en hoe deze visie hun gedrag beïnvloedt.”

Tot slot hoopt Keshav wat meer aandacht te genereren voor zijn favoriete sport. “Ik zou graag de sport meer bekendheid willen helpen geven. Veel mensen in Uithoorn weten niet dat de sport in hun gemeente relatief groot is. In Nederland is voetbal de grootste sport, maar cricket is wereldwijd een van de populairste sporten.”